Kurssit, luennot ja työpajat

IMG_1389 2.jpg
IMG_5337.jpg

Puutarha, luonto ja hyvä olo. Näiden asioiden tiimoilta järjestän tilaisuuksia räätälöidysti asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Olen pitänyt luentoja ja kursseja muun muassa Espoon kaupungille, yksityishenkilöille, yhdistyksille ja yrityksille niin suomeksi, ruotsiksi kuin saksaksikin.

Millaiselle kurssille sinä haluaisit tulla?

Alla näet esimerkkejä järjestämieni kurssien, luentojen ja työpajojen teemoista. Löysitkö jo oman suosikkisi? Vai keksitkö vielä paremman?

  • KOTI-SPA. Opi tekemään ihanaa kylpysuolaa ja tuoksuvia öljyjä kesän yrttisadosta. Yksinkertaiset hyvänolon vinkit!
  • VIHERHUONE. Opi suunnittelemaan viherhuoneita, joista voit nauttia kaikkina vuodenaikoina - sinun ehdoillasi
  • PUUTARHAN VUOSI. Puutarhanhoidon neljä vuodenaikaa
  • KRANSSIKURSSI. Tee kauniita kransseja ja muita koristeita luonnonmateriaaleista sisä- ja ulkokäyttöön.
  • TEEMAILTA: pääsiäinen, kevät, kesä, syksy sekä joulu. ASETELMIEN TEKO. Opastan vaihe vaiheelta miten toteutat yksilöllisiä asetelmia ja koristeita.
  • HEALING GARDEN. Parantava puutarha. Opi nauttimaan kaikilla aisteillasi.
  • GREEN THERAPY. Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä henkilöstön hyvinvointiin: opi luomaan harmoninen työympäristö.
  • PALVELU- JA PÄIVÄKODIT: turvallinen ja inspiroiva ympäristö antaa avaimet virikkeellisempään ja rikkaampaan arkeen
  • VIHERHUONEET. Ideoita parvekkeelle ja terassille, nauti kaikkina vuodenaikoina
  • HYVÄN OLON KEIDAS. Tee kodistasi ja ympäristöstäsi henkilökohtaisen voimanlähteesi, elä kaikilla aisteillasi
 

13227383_857662961028286_828734003660303459_o.jpg

SENIORIEN JA PÄIVÄKODIN LASTEN YHTEINEN YRTTIPAJA

SENIORER OCH BARN PLANTERAR EN GEMENSAM ÖRTAGÅRD

Det är liv och rörelse på servicehemmet Tunabergs gård i Distby i Esbo. Dagisbarn och seniorer planterar tillsammans blommor och örter i krukor, sätter potatis i hinkar och sår solrosfrön.

– Där i korgen finns blommor. Vi ska plantera dem i myllan som vi just har hällt upp i hinkar. Jag kan använda en sådan där vass odlingsspade, berättar Oliver 5 år ivrigt.
Han är ett av de fjorton dagisbarn från Lekskolan Vikingahem på Sommaröarna som kommit till Distby för att tillsammans med de boende på Tunaberg anlägga en örtagård.

– Första gången jag hörde talas om generationsöverskridande verksamhet var för ett år sedan. Vi har funderat på vad det kunde betyda för vår del och kom fram till att en gemensam planteringsdag kunde vara roligt för både pensionärer och barn, säger verksamhetsledare Thea Kusénius vid serviceboendet.
Esbo stad har aktivt försökt sammanföra äldre och yngre stadsbor i samma projekt. Hortonom Norah Thibault är glad över att detta gene- rationsöverskridande projekt börjar ta form.

– Jag har jobbat länge för det här! Vi planterar tillsammans nu på våren och följer upp projektet i augusti, då vi ordnar en gemensam skördefest. Med örter kan man givetvis krydda maten, men det går att göra annat också, som doftsalt och massageoljor, säger hon.
Hon har förberett dagen genom att köpa färdiga örtplantor, som hon presenterar för deltagarna. För att barn och seniorer ska få en känsla för vad de gräver ner i jorden får de smaka på örterna. Alla smakar modigt av de gröna bladen och åtminstone barnen blir lite förvånade – stevia smakar ju inte gräs utan sött!

Leif-Erik Lindström är den som aktivast deltar i arbetet, han häller först upp lecakulor och sedan mylla i alla planteringskärl. Barnen är lite reserverade först, men det dröjer inte länge innan Saga, Elle och Emma sticker ner sina fingrar i den svarta myllan och gräver gropar. Snart lättar spänningen och de börjar berätta om tidigare trädgårdserfarenheter. Saga har sått morötter, Oliver har satt potatis och de flesta har planterat blommor.
Nu ska de få så solrosfrön. Thibault gillar att mixa nyttoväxter med prydnadsväxter.

– Det ser så fint ut sedan när solrosorna sticker upp ovanför alla örter, tycker hortonomen.

Hufvudstadsbladet19 May 2016, TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi
FOTO LEIF WECKSTRöM leif.weckström@ksfmedia.fi

13239106_857662677694981_6754750592838115017_n.jpg

Ota yhteyttä! Räätälöidään yhdessä juuri tarpeidesi mukainen kokonaisuus.

Nimi *
Nimi