Kurser, föreläsningar & workshops

IMG_1389 2.jpg
IMG_5337.jpg

Natur, trädgård och vardagsglädje. Kring dessa teman ordnar jag kurser och föreläsningar, som är skräddarsydda och anpassade enligt kundens önskemål och behov. Jag har ordnat kurser för bland annat Esbo stad, privatpersoner, föreningar och företag på såväl finska, svenska som tyska. Blev du inspirerad?

Nedan ser du exempel på teman som jag föreläst om:

  • Ditt hemmaspa, gör härliga badsalter och väldoftande oljor av sommarens örtaskörd. Enkla må bra-tips!
  • Lär dig planera gröna rum som du kan njuta av året om - på dina villkor
  • Trädgårdsskötsel: de fyra årstiderna
  • Gör vackra kransar och andra dekorationer av naturmaterial för både ute- och innebruk.
  • Idékvällar för påsk, vår, sommar, höst och jul. Jag förevisar hur du steg för steg lätt gör dina egna personliga arrangemang.
  • Healing Garden - den helande trädgården. Njut med alla sinnen. Kanske något för dig som vill njuta av vardagen och lätta på stressen?
  • Förebyggande åtgärder för att personalen skall må så bra som möjligt: lär dem skapa en harmonisk arbetsmiljö.
  • För äldreboende och daghem: En lättare och en mer givande vardag tack vare en tryggare och mer inspirerande omgivning
  • Idéer för balkong och terrass, njut året om
  • Gör ditt hem och din omgivning till din personliga harmoniska kraftoas, njut med alla sinnen.
13227383_857662961028286_828734003660303459_o.jpg

SENIORER OCH BARN PLANTERAR EN GEMENSAM ÖRTAGÅRD

Det är liv och rörelse på servicehemmet Tunabergs gård i Distby i Esbo. Dagisbarn och seniorer planterar tillsammans blommor och örter i krukor, sätter potatis i hinkar och sår solrosfrön.

– Där i korgen finns blommor. Vi ska plantera dem i myllan som vi just har hällt upp i hinkar. Jag kan använda en sådan där vass odlingsspade, berättar Oliver 5 år ivrigt.
Han är ett av de fjorton dagisbarn från Lekskolan Vikingahem på Sommaröarna som kommit till Distby för att tillsammans med de boende på Tunaberg anlägga en örtagård.

– Första gången jag hörde talas om generationsöverskridande verksamhet var för ett år sedan. Vi har funderat på vad det kunde betyda för vår del och kom fram till att en gemensam planteringsdag kunde vara roligt för både pensionärer och barn, säger verksamhetsledare Thea Kusénius vid serviceboendet.
Esbo stad har aktivt försökt sammanföra äldre och yngre stadsbor i samma projekt. Hortonom Norah Thibault är glad över att detta gene- rationsöverskridande projekt börjar ta form.

– Jag har jobbat länge för det här! Vi planterar tillsammans nu på våren och följer upp projektet i augusti, då vi ordnar en gemensam skördefest. Med örter kan man givetvis krydda maten, men det går att göra annat också, som doftsalt och massageoljor, säger hon.
Hon har förberett dagen genom att köpa färdiga örtplantor, som hon presenterar för deltagarna. För att barn och seniorer ska få en känsla för vad de gräver ner i jorden får de smaka på örterna. Alla smakar modigt av de gröna bladen och åtminstone barnen blir lite förvånade – stevia smakar ju inte gräs utan sött!

Leif-Erik Lindström är den som aktivast deltar i arbetet, han häller först upp lecakulor och sedan mylla i alla planteringskärl. Barnen är lite reserverade först, men det dröjer inte länge innan Saga, Elle och Emma sticker ner sina fingrar i den svarta myllan och gräver gropar. Snart lättar spänningen och de börjar berätta om tidigare trädgårdserfarenheter. Saga har sått morötter, Oliver har satt potatis och de flesta har planterat blommor.
Nu ska de få så solrosfrön. Thibault gillar att mixa nyttoväxter med prydnadsväxter.

– Det ser så fint ut sedan när solrosorna sticker upp ovanför alla örter, tycker hortonomen.

Hufvudstadsbladet19 May 2016, TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi
FOTO LEIF WECKSTRöM leif.weckström@ksfmedia.fi

13239106_857662677694981_6754750592838115017_n.jpg

Kontakta mig gärna för ytterligare information!